Cum completezi formularul “Constatare amiabilă de accident”

Share

Ai fost implicat într-un accident rutier în urma căruia au rezultat doar pagube materiale? Acesta poate fi soluționat fără ca documentele de constatare să fie întocmite de către Poliția Română.  Însă trebuie să te asiguri că Formularul “Constatare amiabilă de accident” este completat și semnat de ambele părți implicate în accident.

Citind acest articol vei afla:

  • Ce este Constatarea Amiabilă
  • În ce condiții poți să utilizezi formularul “Constatare amiabilă de accident”
  • Cum poți obține formularul “Constatare amiabilă de accident”
  • Cum se completează acesta și care sunt actele necesare pentru constatarea amiabilă

Deasemenea, vei afla la ce trebuie să fii atent și cum poți notifica dauna auto fără să mai fie nevoie să ajungi la sediul asiguratorului. Totul în câteva minute, cu aplicația PayPact, singura aplicație din România de notificare și evaluare a daunei.

Ce este Constatarea amiabilă

Constatarea amiabilă reprezintă procedura utilizată în cazul accidentelor rutiere soldate doar cu daune materiale. Aceasta are ca scop colectarea de informații cu privire la circumstanțele în care s-a produs accidentul în care ai fost implicat.

Atenție: această procedură este opțională

Care sunt condițiile în care se poate utiliza Formularul “Constatare amiabilă de accident”

Dacă ai fost implicat într-un astfel de eveniment și se îndeplinesc condițiile de mai jos, atunci poți completa formularul tipizat ilustrat în acest material informativ. 

  • accidentul s-a  întâmplat pe teritoriul României și nu a implicat mai mult de două autovehicule
  • nu s-au  produs pagube materiale altei persoane decât ție și conducatorului auto cu care ai fost implicat în accident 
  • amandoi v-ați exprimat acordul de completare și semnare a formularului “Constatare amiabilă de accident”

În cazul în care, cel pagubit sau vinovat nu își exprimă acordul, atunci documentele de constatare se vor întocmi de Poliția Română.

Cum se obține formularul “Constatare amiabilă de accident” și cum arată acesta

Formularul este distribuit în format tipărit de către asiguratorul cu care ai încheiat polița RCA sau CASCO. Dacă ai nevoie de  un exemplar al acestui formular, PayPact îți  recomandă să te adresezi companiei de asigurări sau brokerului de asigurare.

Pentru completarea formularului ai nevoie să ai la îndemână următoarele acte (original, poză sau copie xerox):

  • cartea de identitate
  • certificatul de înmatriculare,
  • permisul de conducere
  • polița RCA.

Toate rubricile sunt obligatorii și se completează cu datele deținătorului poliței de asigurare, ale conducătorului auto, ale mașinii și seria și numărul poliței RCA.

Se completează un singur formular, de către păgubit și vinovat, iar dacă există martor atunci să-i notezi numele și prenumele în campul cu numărul 5 din partea dreapta, sus a formularului.

Martorul nu trebuie să cunoască persoanele implicate în accident. Îți recomandăm să îi ceri datele de contact.

Apoi, pe rând, fiecare șofer implicat în accident trebuie să completeze câmpurile din rubrica Vehicul A  – vinovatul și din rubrica Vehicul B  –  păgubitul.

Partea centrală a formularului este dedicată descrierii împrejurărilor în care a avut loc evenimentul – aici trebuie să marchezi casuțele corespunzătoare.  Apoi,  tu sau celălalt șofer implicat în accident va trebui să desenați/schițați cât mai fidel accidentul.

PayPact îți recomandă ca înainte de a separa cele două pagini autocopiative:

  • să verifici dacă datele celuilalt șofer sunt completate corect
  • să te asiguri că ai de la celălalt șofer fotografii cât mai clare cu: cartea de identitate, asigurarea RCA, permisul de conducere și talonul auto. Dacă nu ai un telefon care să asigure o calitate bună a fotografiilor atunci vă recomandăm să faceți  cate o copie xerox.

După ce separați cele două pagini ale formularului “Constatare amiabilă de accident” nu mai poți face alte modificări.

Fiecare păstrează câte o pagină (formularul are două pagini autocopiative) fiecare exemplar având rol de original.

Apoi, fotografiezi formularul și îl încarci alături de celelalte documente necesare pentru notificarea daunei, deja fotografiate (dacă ești partea pagubită) în aplicația PayPact. Tot ce mai trebuie să faci este sa verifici acuratețea datelor și apoi noi notificăm asiguratorul.