Ai fost implicat într-un accident auto? Ce trebuie să faci dacă ești vinovat într-un accident.

Share

Chiar dacă ai fost un șofer atent, mai apar și evenimente imprevizibile care conduc la provocarea unui accident auto. Se mai întâmplă… iar dacă te confrunți cu un astfel de eveniment este bine de știut ce trebuie să faci.

Iată ce trebuie să faci dacă ești vinovat într-un accident auto

Înainte de toate iți recomandam să te asiguri că și celelalte persoane implicate în acest eveniment sunt în siguranță și că daunele provocate autoturismelor nu pun în pericol sănătatea acestora mai departe (risc de incendiu, scurgeri de substanțe inflamabile, margini care pot tăia, etc). În cazul în care sunt persoane rănite, sunați la 112.

În cazul în care nu sunt daune și pagube în afara celor suferite de cele două autovehicule implicate, iată care sunt cele două posibilități de  constatare a evenimentului:

  • Constatarea amiabilă, procedură la care apelează multă lume în cazul în care sunt întrunite condițiile și nu mai este cazul să apelați Poliția Română pentru a stabili cine este vinovatul. În acest caz se va completa formularul “Constatare amiabilă de accident”. 
  • În cazul în care nu sunt îndeplinite condițiile de utilizare a formularului “Constatare amiabilă de accident” atunci este necesară prezentarea la o secție de poliție în cel mult 24 de ore.

De ce documente ai nevoie pentru a completa formularul “Constatare amiabilă de accident”

Dacă urmează să completați formularul “Constatare amiabilă de accident” o să ai nevoie de urmatoarele documente pentru a realiza o copie xerox sau fotografii cât mai clare de care va avea nevoie conducatorul auto păgubit pentru a notifica dauna:

  • Cartea de identitate
  • Polița RCA 
  • Talonul auto
  • Permisul de conducere

După completarea formularului de constatare amiabilă, pentru a deschide un dosar de daună, păgubitul va notifica asiguratorul la care ai încheiată polița RCA.