Asigurarea RCA cu decontare directă. Avantaje.

Share

Clauza de decontare directă reprezintă o alternativa mult mai ieftină decât asigurarea Casco și care se poate achiziționa împreună cu polița RCA.

Aceasta clauză te va ajuta să recuperezi prejudiciile mult mai ușor dacă ai fost implicat într-un eveniment auto din vina altui șofer.

Astfel, ai posibilitatea să-ți repari mașina la asiguratorul tău RCA dacă asiguratorul celui vinovat de producerea evenimentului nu-ți oferă toata încrederea. În aceste condiții asiguratorul care ți-a emis polița RCA cu clauza de decontare directă își va recupera banii de la asiguratorul celui vinovat de producerea accidentului auto.

Acest serviciu este facultativ dar asiguratorul este obligat să îl oferteze. Dacă vrei o astfel de clauză, în cazul în care achiziționezi online o polița RCA  trebuie să te asiguri că ai  selectat și acesta opțiune sau să-i ceri agentului sau brokerului tău de asigurare aceasta opțiune.

Decontarea directă are un cost diferit în funcție de societatea de asigurare pe care o alegi. Aceasta poate să coste în plus câteva zeci de lei până la câteva sute, în funcție de tipul autovehiculului sau alte variabile care  pot să influențeze costul final. 

Toate companiile de asigurare autorizate să emită polițe RCA sunt obligate prin lege să pună la dispoziţia clienţilor și serviciul de decontare directă. Aici poți consulta Lista societăților de asigurare autorizate să emită polițe de asigurare.

Decontare directa. Care sunt cele 4 condiții obligatorii ca să-ți poți repara mașina pe polița ta de asigurare:

  1. evenimentul a avut loc pe teritoriul României
  2. autovehiculele implicate în accident sunt înmatriculate în România
  3. prejudiciile sunt produse exclusiv autoturismelor și nu există vătămări corporale
  4. autoturismele implicate în accident au polița RCA valabila la data impactului

Astfel, această clauză nu despăgubește victimele dacă în urma evenimentului există și vătămări corporale.

Ce trebuie să faci pentru a deschide un dosar de daună:

  • notifică asiguratorul tău în termen de 5 zile de la data producerii accidentului. Poti face notificarea daunei  în câteva minute cu ajutorul aplicației PayPact, direct de pe smartphone-ul tău.
  • să ai la îndemână toate documentele necesare pentru notificarea daunei.
decontare directa notificare dauna

Este foarte important de reținut că tu trebuie să faci notificarea daunei. Pentru a vedea ce documente ai nevoie pentru notificare, îți recomandăm să citești următorul articol:  Ai fost implicat într-un accident auto? Ce trebuie să faci dacă ești păgubit într-un accident.

Decontarea directă este valabilă atât pentru accidentele soluționate de Poliția Rutieră, cât și pentru cele soluționate prin constatare amiabilă.

După ce ai notificat dauna, asiguratorul tău preia si va deschide un dosar de daună și va  contacta asiguratorul vinovatului, care este obligat să confirme valabilitatea poliței în 3 zile lucrătoare.

Pentru o mai bună informare a ta îți recomandăm să citești și Ce riscuri acoperă Asigurarea RCA și care sunt excluderile iar daca vrei să verifici o poliță RCA o poți face aici.